Položaj

P1000643
Rudinice, Plužine, Crna Gora

Opština Plužine se prostire na površini od 852 km2. Kako je okružena visokim planinama: Durmitorom, Vojnikom, Golijom, Volujakom i Maglićem, predstavlja izrazito planinsko područje. Ovakvo okruženje ima značajan uticaj na klimu, pa se može reći da je ona umjerena i kontinentalna. Ljeta su topla i izuzetno prijatna sa najvećom temperaturom do 36oC, a zime hladne, snjegopadne sa temperaturom do -20oC. Na teritoriji Pive se nalazi čuveno Pivsko jezero i najljepša, ali malo poznata lednička jezera Stabanjska i Trnovačko jezero. Osim Plužina, opštinskog centra, u Pivi se nalazi oko 60 sela. Sve ovo preporučuje Pivu kao izuzetnu turističku destinaciju pogotovo za zaljubljenike u planinarstvo, rafting, kanjoning ….

U Pivi se nalazi selo Rudinice jedno od najljepših i najstarijih, a samim tim i najpoznatijih sela, ne samo po čuvenom harambaši Baju Pivljaninu, koji ima najveći značaj u bogatoj, slobodarskoj istoriji Pive, već i po samom položaju, prirodnom okruženju i bogatstvu.

Selo Rudinice je smješteno u centralnom dijelu Pive. Udaljeno je 13 km od Plužina i 44 km od Nikšića. Sa magistralnog puta, do sela vode tri asfaltna puta, od kojih je najkraći 2km, a najduži 4km. Rudinice se prostiru oko 5km duž obale Pivskog jezera. Gornje Rudinice, odnosno Rudiničke ravni, su katun sela Rudinica i nalaze se na 1000m nadmorske visine.